Нова технология за съхранение на данни постига невероятна плътност на записа


Учени от Техническия университет в Делфт, Холандия, разработиха нова технология за съхранение на данни, която осигурява колосален капацитет и далеч надминава дори най-големите сегашни носители на информация.

Използвайки сканиращ тунелен микроскоп, учените успяха да разположат атоми на хлор върху повърхност от медни атоми. Позицията на отделните хлорни атоми се използва като отделни битове данни. Така върху площ от едва 100 нанометра може да се съхранява 1 килобайт.

atomic_data_storagejpg

Това може и да не звучи толкова много… до момента, до който установите, че само върху един квадратен инч, при използването на тази технология, се събират 62.5 ТЕРАБАЙТА данни! Това е около 500 пъти по-голяма плътност от тази на най-добрите съвременни дискове.

Технологията все още е в началото на развитието си и определено не е готова за комерсиално използване. Към моментът този начин на съхранение работи само в изключително чиста среда и при температури от почти -200 градуса по Целзий. Но изследователите са оптимистично настроени и считат, че е само въпрос на време, преди тези неудобства да бъдат решени.

Може би не е далеч денят, в който и най-малкото мобилно устройство ще има практически неограничен обем…


Източник: www.tudelft.nl

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори