Достъп до работното място… с имплантиран чип


Служителите в новоотворения офис комплекс Epicenter в Стокхолм, вече не се нуждаят от бадж или пропуск за достъп до работното си място: имплантиран в ръката им микрочип се грижи за това.

Устройството е с големината на по-едро оризово зърно и представлява стъклена капсула, съдържаща микрочип и антена. То разчита на т.нар. RFID технология (радиочестотна идентификация) и не се нуждае от батерии, за да работи.

С негова помощ служителите могат да отварят врати, да работят с периферна техника с ограничен достъп или да изпращат визитката си с помощта на смартфон.

В бъдеще се предвижда да се разработят още приложениs на тази технология. Сред бъдещите възможности, са възможността за поръчване на храна в столовата, други плащания в района на работата и получаването на медицински услуги.

Поставянето на подобен чип е напълно доброволно и не крие никакви опасности. Въпреки това, технологията има противници, които са притеснени от възможността хакери да получат достъп до чипа и да могат да осъществят следене или достъп на лична информация.

Източник: http://www.euronews.com/2015/02/11/implanted-rfid-chip-controls-office-access-for-stockholm-workers/

Снимка: http://blog.ocad.ca

© 2015 — 2024
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори