400-годишна акула е най-старото гръбначно животно


Учени от Копенхагенският университет откриха, че гренландската акула може да живее до 400 години. Понастоящем това я прави най-дълго живеещото гръбначно животно, известно на науката.

Гренландската акула е сред най-големите акули, като размерите ѝ могат да съперничат на тези на голямата бяла акула. Някои от представителите на вида достигат почти до 8 метра дължина, а теглото им може да доближи 2,5 тона.

t3ugkppywdken3k11zmd

Учените са изследвали гренландска акула, на която са направили оценка на възрастта, на база вече известния темп на растеж на вида. Използвано е също и радиовъглеродно датиране, като учените находчиво са следели нивата на тежкия изотоп въглерод-14, остатък от ядрените опити през 50-те години на 20-ти век. Чрез комбиниране на двата метода, учените са определили възрастта на изследваната акула на 392 години. Тези чудати акули живеят толкова дълго, че по всяка вероятност не се размножават поне до 156 години! Досегашният първенец по продължителност на живота сред гръбначните животни беше гренландския кит, който може да живее до около 200 години.


Източник: sciencemag.org

Снимка: Julius Nielsen

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори