Регенерирането на крайници при хората може да стане възможно


В природата се срещат немалко организми, които имат удивителни регенеративни способности, позволяващи им да се възстановят напълно дори и след много тежки наранявания. Макар на генетично ниво да имаме много общи неща с тях, способностите на хората за регенерация са много ограничени и идеята, че ще можем да регенерираме крайници и други части на тялото си изглеждат като чиста фантастика. Но екип учени може би е на път да промени това!

Учени от САЩ публикуваха резултатите от изследване, свързано с изучаване регенеративните способности на различни организми, което показва някои удивителни резултати.

В изследването учените са извършили генетичен анализ на три различни животни, за които се знае че имат възможността да регенерират части от телата си –  рибата Данио, земноводното Ашолотъл и рибата Бишир. Еволюционно тези животни са поели по различни пътища преди около 420 милиона години. Но изследвайки ги, учените са установили, че генетичните регулатори, отговорни за регенерацията, са изумително подобни. Това ги е навело на предположението, че вероятно механизмите за регенерация са общи за всички организми, включително и за хората, но в процеса на еволюция са изразени в различна степен.

Горното откритие ще помогне на учените да разберат защо при хората регенерацията не е добре развита и може би ще им подскаже как тези механизми могат да бъдат подобрени чрез различни лекарствени средства. А това от своя страна може един ден, макар и вероятно не в близкото бъдеще, да направи регенерацията на крайници напълно реална и да подобри живота на много хора.


Източник: plos.org

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори