Учени създадоха функциониращи яйчници на 3D принтер!


Учени от училището по медицина Feinberg към Северозападния университет в САЩ използваха технология за 3D печат, за да създадат функциониращи яйчници в опитни мишки, част от които успешно дадоха поколение!

За да извършат медицинският пробив, учените са използвали човешки яйчник, от който са премахнати всички фоликули, кръвоносни съдове и други тъкани, като е оставана само „решетката“ от колаген, който придава формата на яйчника. След това като „мастило“ те са използвали живи клетки от яйчник, които са нанесени върху решетката и са оставени да се развият до миниатюрен орган.

След известен брой опити учените са пристъпили към имплантиране на яйчниците в 9 мишки. Три от тях успешно са се размножили и са дали началото на здраво поколение!

Учените се надяват, че чрез усъвършенстването на технологията един ден ще са в състояние да предложат същото лечение и на жени, които поради различни причини нямат функциониращи яйчници. Преди това обаче ще трябва да бъдат извършени още много лабораторни тестове – като следващ етап ще се проведат опити със свине, в които ще бъдат имплантирани яйчници с човешки размери.


Източник: www.nature.com

Снимка: Wired

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори