3D-отпечатани обекти се свързват с WiFi без нужда от електричество


Представете си, че е възможно бутилката с перилен препарат да „усети“, че е на привършване и да ви подсети да купите нова. Или при теч водопроводната тръба автоматично да ви уведоми за повредата чрез СМС на телефона. Всъщност…, не е необходимо да си го представяте, защото това вече е реалност!

Учени от Университета на Вашингтон използваха 3D печат, за да създадат пластмасови обекти, които са в състояние да събират данни и да се свързват с различни умни устройства, посредством WiFi, при това без да имат нужда от електричество.

Дизайнът на иновативните устройства до известна степен е вдъхновен от този механичните часовници. Функциите, за които обикновено се използват електрически компоненти, тук се изпълняват чрез механични движения, извършвани от пружини, зъбчатки, превключватели и други подобни части. За да могат да изпращат информация към приемници на WiFi вълни, устройствата използват ефекта на обратното разсейване на вълните, получавани от намиращи се наблизо WiFi устройства. Начинът, по който са отразени вълните може да се използва за кодиране на известно количество информация, която след това се декодира от WiFi приемника.

За отпечатването на устройствата са използвани специални консумативи, в които към пластмасата са добавени малки количества мед или други електропроводими материали. Подобни консумативи вече са налични на пазара, поради което сдобиването с тях не е затруднено, въпреки че цената им е по-висока от тази на обикновените консумативи за 3D принтери.

Учените са публикували за свободно изтегляне някои от демонстрационните модели, така че ако разполагате с 3D принтер, бихте могли сами да създадете подобно устройство.


Източник: printedwifi.cs.washington.edu

Снимки: Mark Stone/University of Washington

 

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори