Направете си робот… с „мозък“ на червей!


Качването на съзнанието в компютър е идея, излязла директно от света на научната фантастика. И все пак учените направиха първата крачка в тази посока, когато преди 3 години успяха да пресъздадат чрез софтуер целия мозък на кръгъл червей от вида Caenorhabditis elegans. След това те поставиха този софтуер в роботизирана Lego играчка… и станаха свидетели как този истински киборг започна да се ориентира точно като живо същество! А днес всеки може вземе участие в този експеримент!

Новата версия на виртуалния модел на невронната мрежа на червея, може да бъде заредена и изпълнявана на платформата Аrduіnо Unо. Това означава, че всеки ентусиаст, създал свой робот, може да зареди виртуалния „мозък“ на червея, който да поеме ориентацията и навигацията на робота в пространството. Кодът се разпространява под свободен лиценз.

„Мозъкът“ разполага с аналози на органичните части в един червей, под формата на различни сензори и електромотри. Интересен факт е, че от момента, в който бъде зареден, виртуалния мозък е способен веднага да поеме контрол върху движението, при това без никакво предварително програмиране.

Разбира се, учените трябва да изминат огромен път от това да симулират прост червей, до това да направят същото с човешкото съзнание. Но самият факт, че живеем във време, в което едва ли не всеки може да прехвърли „мозъка“ на жив организъм в машина е, меко казано, вълнуващ!


Източник: openworm.org

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори