Откриха най-земеподобните извънслънчеви планети! Цели три!!!


На специално нарочена пресконференция учените от NASA обявиха за откриването на 7 нови извънслънчеви планети, подобни на Земята. Нещо повече 3 от тях се намират в т.нар обитаема зона – т.е. температурите на повърхността им са подходящи за съществуването на вода в течно състояние. А водата е ключово условие за възникването и поддържането на живот такъв какъвто го познаваме. Всичките тези планети са скалисти – точно като Земята!

Новооткритите планети се намират само на 40 светлинни години от нас и обикалят около звезда от типа ултрастудено джудже. Този тип звезди са много по-малки и студени от Слънцето. Обикновено те не се възприемат като особено подходящи за поддържането на условия годни за живот на планетите, хванати в гравитационната им прегръдка. Но както се оказва, природата винаги крие изненади! Всичките 7 планети обикалят много близо до централното си светило и това им позволява да получават достатъчно количество светлина и топлина.

Всичките 3 планети (на илюстрацията по-горе – е, f, g) са с размери почти като на Земята – между 0.9 и 1.2 земни маси. Те получават и приблизително същото количество светлина като нашата планета. Интересна особеност поне на една от планетите е, че винаги е обърната с една и съща страна към слънцето си. При наличието на условия за живот, това вероятно би оказало прелюбопитно влияние върху развитието и разпространението му.

Вълнуващо! А когато след по-малко от 2 години най-сетне бъде пуснат в употреба космическият телескоп Джеймс Уеб, астрономите ще могат директно да наблюдават тези планети и да изследват атмосферата им!

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори