Три популярни, но изцяло ненаучни мита, свързани със здравето


Във времената, в които живеем все повече хора обръщат внимание на здравето си и се стремят да бъдат максимално здрави. Било чрез спорт, било чрез определен начин на хранене, било чрез различни добавки или чрез внимателно избиране на медицински процедури. Живеем във век на информацията, в който цялото световно познание е буквално на едно натискане на бутона разстояние. Но понякога сред това информационно изобилие е трудно да открием наистина полезната ни и достоверна информация. А както се казва в думите, приписвани на Марк Твен: „Докато истината си обуе ботушите, лъжата може да обиколи половината свят.“ Затова по-долу нека заедно разгледаме 3 от най-популярните, но и изцяло ненаучно издържани схващания, свързани със здравето.

Мит 1: В организмът се натрупват отрови и затова периодично трябва да се прави пречистване

Трудно е човек да не срещне информация, свързана с пречистването на организма или както по-често се среща -детоксификация,  детокс. В основата лежи схващането, че използвайки специален режим на хранене и/или различни вещества, човек може да си „пречисти“ организма от натрупалите се в него „отрови“. Кавичките не са случайни. Въпреки, че идеята звучи хубаво – все пак, кой не иска тялото му да е максимално здраво -, тя не лежи на никаква научна основа.

В едно нормално човешко тяло, с работещи бъбреци, черен дроб, бели дробове и кожа, не се натрупват отрови, които да трябва да се изхвърлят чрез предприемането на допълнителни действия. Ако все пак такива отрови се натрупват, то това е ясна индикация, че някой от гореизброените органи отказва. Това обаче вече е много сериозен проблем, при който ще има нужда от истинска медицинска интервенция и в никакви отвари или диети, или добавки не биха помогнали за отстраняването му.

Всъщност, преди няколко години екип британски учени се свърза с производителите на 15-те най-популярни детокс продукта на пазара с цел да получат някакво научно измеримо доказателство на твърденията, които стоят зад продуктите и да разберат какво точно имат предвид под детокс производителите. Резултатът  е…, че не получиха нито доказателство, нито каквото и да е обяснение. От нито един производител. Така че, ако имате любим детокс продукт и сте доволни от него – може би не вреди (все пак проверете внимателно съставките), но със сигурност и не помага на тялото ви да функционира по-добре, поне що се отнася до освобождаването на вредни вещества от него.

Мит 2: Ваксините са опасни, вредни и водят до различни заболявания

Едно от най-популярните опасения, свързани със здравето е това, че някои (или дори – повечето) ваксини вредят на здравето и вместо да предпазват, те се явяват причината за страшни болести. Може би най-известният пример е появилата се преди почти 20 години, в едно печатно издание, информация, че ваксините, съдържащи веществото, тимерозал (използвано като консервант), водят до появата на аутизъм при децата. Тази информация бързо притесни ужасно голям брой хора и вестта за нея се разнесе като горски пожар. Тревогата се оказа напразна – изследването не е следвало строго научни методи, резултатите не са били представителни и самото публикуване е било меко казано прибързано.

Оттогава не едно и две изследвания потвърдиха, че основания за подобни опасения просто не съществуват, а междувременно навременната ваксинация е спасила милиони хора през годините, а в нашето съвремие сме свидетели на предстоящото заличаване на болести като детския паралич. Затова, в името здравето на децата и на общественото здраве като цяло – ваксинирайте се навреме!

Мит 3: ГМО храните вредят на здравето

Дали генетично модифицираните организми (ГМО) са опасни за здравето или не, е сред темите, които с лекота разпалват остри спорове. Въпреки, че през годините няма сериозни изследвания, които да сочат, че ГМО са опасни, изглежда, че страха на хората трудно може да бъде изкоренен. Но ако човек подходи рационално към проблема…, се оказва, че такъв просто няма!

Макар ГМО и производните им храни да не са от вчера, именно през последните 1-2 десетилетия употребата и значението им се засили. За изминалите поне 30 години назад са провеждани редица сериозни и мащабни научни изследвания, опитващи се да установят дали ГМО крият някакъв здравен риск. Въпреки щателните проверки и изследвания, все още предстои да има и 1 сериозно научно изследване, което да показва и най-малък намек за реална или дори потенциална опасност, идваща от употребата на ГМО. А неотдавна над 100 водещи учени, Нобелови лауреати, публикуваха открито писмо, с което укориха организацията Грийнпийс за ненаучно обоснованата ѝ кампания срещу ГМО.

Дали трябва да сме внимателни с ГМО? Да, разбира се – нито една култура или организъм не бива да бъде въвеждан в употреба, преди учените да са сигурни, че той по никакъв начин не представлява опасност за околната среда или здравето на хората. Но дали трябва да се страхуваме от ГМО? По-скоро не – все пак човешката цивилизация създава ГМО по един или друг начин от хилядолетия.

© 2015 — 2024
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори