Тази жена вижда 99 милиона цвята повече от всички нас!


От десетилетия учените правят изследвания, свързани с това да установят, дали сред нас има хора, които имат 4 тип фоторецепторни клетки в очите. Повечето хора са трихромати – имат три вида конусни клетки в очите. Всеки вид конусни клетки може да разпознава около 100 различни цветови оттенъка. Всичките възможни цветови комбинации от трите вида клетки правят възможно за нормалния човек да разпознава около 1 милион различни цвята.

Идеята, че е възможно някои хора да са тетрахромати  и да виждат много повече цветове от останалите, се появява към края на 40-те години на минали век, когато става известно, че майките и дъщерите на хората, страдащи от цветна слепота имат 3 нормално функциониращи типа конусни клетки, плюс четвърти, който е мутирал и не функционира. Това кара учените да изкажат предположение, че е възможно при някои жени и този четвърти тип да е нормално развит и да им позволи да имат много по-богато зрение от останалите. Откриването на човек с подобно зрение обаче се оказва почти непосилна задача.

През 2007 година учен от Нюкасълския университет във Великобритания отбелязва първия и засега единствен успех в търсенето на тетрахромати. При проведен експеримент 25 жени, за които е било известно че имат 4 типа конусчета в очите, са поставени в тъмна стая. След това всяка една от тях е погледнала в специално устройство, където три цветни кръга са излъчили светлина. Уловката е, че за всеки нормален човек, тези три цветни кръга биха изглеждали с еднакъв цвят. Но един тетрахромат би забелязал разлика между тях. Именно това се случва с една от участничките в експеримента. Тя не само успява да открие разлики в цветовете на кръговете, но и го прави безпогрешно, при всеки проведен опит.

Засега това остава единственият документиран случай. Учените считат, че повечето хора с подобно зрение дори не осъзнават уникалността си…, защото живеят в свят от трихромати. Цветовете, с които те се сблъскват в ежедневието си в градската среда, са създадени от и за трихромати. Ще са необходими още години сериозни изследвания и успешно повтаряне на експеримента с множество участници, преди тетрахроматите да бъдат официално признати като научен факт. Дотогава остава вълнуващата възможност сред нас да има хора със супер зрение, които дори не подозират за уникалността си!


Източник: discovermagazine.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори