Колко много светове!


Космическият телескоп Кеплер досега е открил 1705 потвърдени извънслънчеви планети, намиращи се в 685 планетни системи, а още много други чакат реда си. Студентът по астрономия Ethan Kruse от Университета на Вашингтон е създал оригинално видео, с което демонстрира многообразието на тези чужди светове.

Kruse е създал визуализация на всичките тези светове, като мащаба на орбитите им е съпоставен с тези в нашата система. Ще ви направи впечатление, че повечето от чуждите планетни системи са много по-малки, с тесни орбити. Това се дължи на начина, по-който телескопа Кеплер засича съществуващите планети – като следи за малки промени в светимостта на звездата в моментите, когато някоя планета мине между звездата и нашата гледна точка. Това прави по-лесно засичането на планети, които са относително близо до звездата си и много по-трудно на онези, далеч от нея.

А сега се насладете на видеото! Колко много светове, открити само за няколко години! Какво ли още чака да бъде открито, там, в космическия океан!

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори