2:0 в полза на машината срещу световния шампион по Го!


Както вчера За Науката вече писа, системата с елементи на изкуствен интелект Deep Mind, създадена от Google, победи световния шампион по Го, в първата от общо пет планирани срещи. А днес Deep Mind отбеляза историческа втора победа!

„Вчера бях изненадан, но днес съм направо без думи“, каза световният шампион по Го  Lee Sedol.

AlphaGo, както е наречена версията на Deep Mind за игра на Го, се наложи в ожесточена борба, в която световния шампион имаше по-малко от минута за да извършване на отделните си ходове.

Със своите 10 на степен 700 варианти на една игра, Го с право се счита за най-сложната логическа игра, задминаваща дори шаха. Години наред грубата изчислителна сила на компютрите не беше достатъчна, за да се прави с почти безкрайните импровизирани варианти, които мозъка на един играч на Го може да роди. Но с появата на изкуствен интелект, в който са заложени принципите на работа на т.нар. неврални мрежи, дори това предизвикателство изглежда ще бъде преодоляно. При използването на неврални мрежи, системата събира и анализира определен набор от информация, след което може да я използва за инициирането на други процеси и за решаването на проблеми, които привидно нямат нищо общо с първоначално получената информация. Този начин на работа в немалка степен се опитва да пресъздаде начина на работа на човешкия мозък… и по всичко личи, че има забележителен напредък в тази област!

Остават още 3 срещи между AlphaGo и Lee Sedol, преди окончателно да разберем кой ще излезе победител от този пореден двубой между машина и човек!

Двете проведени срещи, както и предстоящите такива, можете да видите и гледате на живо в следния YouTube канал: https://www.youtube.com/channel/UCP7jMXSY2xbc3KCAE0MHQ-A

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори