Изкуственият интелект DeepMind победи световния шампион по Го


Преди около месец създадената от компанията Google система с елементи на изкуствен интелект DeepMind победи трикратния европейски шампион по Го в 5 поредни партии. Това доведе до следващото предизвикателство – да се изправи срещу настоящият световен шампион Lee Sedol.

Го се счита за най-старата логическа игра и същевременно една от най-трудните за овладяване, с почти безкрайните си вариации на всеки ход. Грубата компютърна сила не беше достатъчна, за да може компютър да се изправи като равностоен противник срещу човек. Но с появата на самообучаващите се системи с елементи на изкуствен интелект, това бързо се променя. Системата DeepMind e способна не само да играе на база възможността си да „разгледа“ в паметта си огромен брой ходове за малко време, но съвсем като човек, да се учи от своите действия. Това прави начинът ѝ на учене много по-близък до този на хората.

На провелата се вчера първа от общо пет планирани срещи DeepMind се наложи над най-добрия играч на древната игра в света.

Мислещата машина е спечелила след 186 извършени хода, след отказване от страна на Lee Sedol. Изследователите от Google описват играта като напрегната и изпълнена със сложни ходове и от двете страни. Lee Sedol заяви, че е изненадан от този резултат, но играта му е донесла удоволствие и вече очаква следващите срещи. Победителят от този двубой ще си отиде с парична награда от $1 милион.

Ще следим с интерес развитието на този прелюбопитен двубой!

Източник: http://gizmodo.com/googles-ai-has-won-its-first-match-against-go-world-cha-1763730253

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори