Човешка кръв регенерира мозъка на стари мишки


Учени от Училището по медицина към Станфордския университет успяха да обновят части от мозъка и да възстановят познавателните способности на стари мишки, като използваха човешка кръв, взета от пъпна връв.

Подобни опити са правени и преди, но с кръв, взета от тинейджъри. При тези по-ранни опити също са били наблюдавани резултати на регенерация, но не така ясно изразени.

При проведените опити е взета кръв от хора в три възрастови групи – бебета, младежи от 19 до 24 години и възрастни хора на 61 и 82 години. Получените проби са инжектирани на стари мишки, чиято възраст, превърната в човешки години, би съответствала на около 50-годишен човек. След инжектирането на кръвта, мишките са подложени на различни тестове, засягащи познавателните им способности и поведенчески реакции. В групата мишки, третирани с кръв от пъпна връв е наблюдавана регенерация на мозъчна тъкан, съпътствана и със забележимо по-добри резултати на тестовете.

Макар изследването да е в ранна фаза, учените се надяват, че резултатите от него един ден могат да бъдат използвани за забавяне и дори обръщане на неврологичната дегенерация при старите хора.


Източник: www.nature.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори