Хората на бъдещето ще имат предимно небиологично мислене


Само след 1-2 десетилетия хората ще бъдат хибридни същества, отчасти притежаващи изкуствен интелект.

Думите, които звучат като сценарий на днешен фантастичен филм, са на Рей Кърцвейл – изобретател, известен футурист и от няколко години работещ на водеща позиция в Google.

Според него някъде около 2030 и следващите години хората ще засилят сливането си с машините и ще станат малко или много хибридни същества. Мозъците ни ще могат да се свързват директно в облака от данни, където с помощна на безчет компютри ние ще разширяваме естествената си интелигентност. Очакванията му са, че свързването ще става чрез наноботи – микроскопични устройства, изградени от ДНК материал.

„Мисленето ни ще бъде хибридно – биологично и небиологично“, каза Рей Кърцвейл на провелата се този месец конференция Exponential Finance в Ню Йорк.

Горните тенденции ще се засилват и според него вероятно около 2040 начинът ни на мислене ще бъде предимно небиологичен. И най-вероятно ще имаме възможност да направим резервно копие на мозъка си.

Рей Кърцвейл е може би най- яркото лице на трансхуманизма, течение което счита, че човечеството ще надскочи биологичните си ограничения, чрез сливането си с машините и изкуствения интелект и в някакъв момент ще настъпи т. нар. „технологична сингулярност“ – момент, отвъд който потенциала за промени в начина ни живот е толкова голям, че понастоящем дори не можем да предположим какво точно ще се случи.

Макар не един и двама да считат идеите му за твърде смели и дори налудничави, Кърцвейл може да се похвали с доста добър усет по отношение на технологичните предсказания. През 90-те години на миналия век той направи списък, съдържащ 147 технологични предсказания за 2009. Когато през 2010 бе направена равносметка, се оказа че 86% от тях са се изпълнили, а онези които не са като например автономните автомобили, са отложени само с няколко години.

По-долу можете да видите друга лекция, която дава добра представа за идеите му…

Дали и тези му технологични предсказания ще се сбъднат, ще покаже само бъдещето. Но е едно е сигурно – то ще бъде интересно!

Източник: http://money.cnn.com/2015/06/03/technology/ray-kurzweil-predictions/index.html

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори