Учени замениха 80% от кожата на дете


Учени успешно замениха 80% от кожата на дете, спасявайки живота му.

7-годишното момче, страда от рядко генетично заболяване, наречено булозна епидермолиза. При него най-горният слой на кожата е изключително податлив на увреждане и дори най-леки механични въздействия водят до разкъсването му. Това се дължи на генетично увреждане, водещо до по-ниски нива на специфичен протеин в организма, наречен ламинин 332, който помага за прикрепването на епидермиса към долните слоеве.

В конкретният случай, момчето е било загубило кожата по целия си гръб, краката и други части от тялото, и тежкото му състояние е водело към вероятно фатален изход. За да го спасят, учените е трябвало да заменят около 0.85 кв.  м.  кожа. За да постигнат това, те са взели парче от 4 кв. см. от слабините му и от нея са отгледали нови кожни стволови клетки, от които по-късно са създадени по-големи парчета кожа, присадени обратно на момчето.

За да възпрепятстват повторната проява на болестта, учените внесли генетична промяна в лабораторно отгледаната кожа. Те са използвали ретровирус, чрез който са вмъкнали здраво копие на гена, отговорен за производство на ламинин.

Чрез поредица от операции през 2015-2016 г. учените са заменили 80% от кожата на невръстния пациент и състоянието му е вече почти нормално. Детето ходи на училище и спортува, като всеки един свой здрав връстник.


Източник: www.sciencenews.org

Снимки: ANDREY PROKHOROV/ISTOCKPHOTO; T. HIRSCH ET AL/NATURE 2017

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори