Уролози се готвят за първата в света трансплантация на човешки пикочен мехур


Уролози от САЩ са започнали клинично изпитване за извършване на първата в света трансплантация на човешки пикочен мехур. Изпитването активно набира потенциални участници за тази първа по рода си трансплантация. Процедурата включва отстраняване на болния пикочен мехур на пациента и замяната му със здрав пикочен мехур от починал донор.

Понастоящем стотици милиони хора по света страдат в различна степен от заболявания и дисфункция на пикочния мехур. При някои пациенти с такива заболявания може да се наложи реконструкция на пикочния мехур — хирургична процедура, при която се отстранява пикочният мехур и се създава нов от собствените черва на пациента. Процедурата обаче е високорискова е придружена от различни странични ефекти, което означава, че не всеки пациент е подходящ за подобна операция.

Досега не е правена трансплантация на пикочен мехур. В немалка степен това се дължи на сложната съдова структура на тазовата област и техническата сложност на процедурата. Екипът от уролози обаче е прекарал години в подготовка за предстоящата операция и възнамерява да я извърши изцяло с помощта на роботизирана хирургия.

Роботизираната хирургия е усъвършенствана форма на минимално инвазивна хирургия, при която хирурзите използват камера с висока разделителна способност, за да направляват робот, който извършва операции с по-малки, по-прецизни разрези и по-голяма сръчност, отколкото е възможно с ръчни хирургически инструменти.


Източник: Keck Medicine of USC

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори