Този барабанист свири по уникален начин… благодарение на трета, роботизирана ръка!


Учени от Технологичният институт на Джорджия демонстрираха роботизирана ръка, която може да бъде носена от и да разширява възможностите на използващия я човек. Демонстрацията бе направена… от трирък барабанист!

Механичната ръка реагира на човешки жестове и на музиката, която „чува“.  Така например, когато барабанистът започне да свири на хай-хат чинелите, ръката засича това и започва да го допълва чрез райд чинелите. Ръката е конструирана така, че да има висока степен на подвижност. По този начин по време на изпълнение тя може да се прехвърля между различните ударни инструменти, в зависимост от изпълнението на барабаниста.

Ръката наистина може да се определи като умна. Тя  е способна на малки импровизации, които са съобразени със свиренето на музиканта. Ако той забави ритъма, тя също забавя темпото си. Освен това, тя винаги знае не само как и къде са разположени ударните инструменти, но и колко близо е до истинските човешки ръце. Движението ѝ пък е програмирано на база прихванати по-рано човешки движения.

Учените възнамеряват да продължат усъвършенстването на ръката, като добавят възможността да бъде контролирана чрез силата на мисълта. Те вече използват електроенцефалограф, с помощта на който създават карта на мозъка на барабаниста, по време на изпълнение.

Невероятното технологично развитие, на което сме свидетели неизбежно прониква във всички сфери на живота…

Източник: http://www.news.gatech.edu/2016/02/17/wearable-robot-transforms-musicians-three-armed-drummers

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори