Вижте лицето на тийнейджър… на 9000 години!


Учени от Университета на Атина успяха да направят лицева реконструкция на лицето, на млада девойка, живяла преди 9 000 години. Вижте постижението им!

Процесът на възстановяване е бил всичко друго, но не и лесен. За да може откритият още през 1993 г. в Тесалия, Гърция, череп да се превърне в изглеждащо като живо човешко лице, са били нужни усилията на ендокринолог, ортопед, невролог, патолог, радиолог, археолог и скулптор. Макар първоначалното наблюдение на костите да е дало основание на екипа да определи възрастта на момичето на около 15 години, по-късно анализ на зъбите ѝ е позволил да се определят по-точно годините ѝ, които са между 17 и 19.

Възстановяването е започнало чрез сканиране черепа на момичето и създаването на 3D модел, който по-късно е бил отпечатан на 3D принтер. Върху така полученото копие учените са залепили маркери, които отбелязват дебелината на тъканите. След това лицето е възстановено на слоеве, чрез нанасяне на мускул по мускул.

Все пак, в крайната възстановка  има и известна творческа интерпретация – цветът на кожата и очите са определени на база типичните за населението на региона.

Прави впечатление, че чертите на момичето не са непременно най-женствени. Учените смятат, че през Каменната ера и мъжете, и жените са имали по-груби черти, които през хилядолетията са се „омекотили“.


Източник: www.bbc.com

Снимки: Oscar Nilsson; Reuters

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори