Върнаха съзнанието на пациент, след 15 години, прекарани във вегетативно състояние


Текущите медицински практики обикновено гледат на пациентите във вегетативно или коматозно състояние като на почти безнадеждни случаи. Но ново изследване предлага вълнуващата възможност да се върне съзнателната дейност дори при хора, прекарали десетилетия в такова безпомощно състояние!

Екип от френски учени обяви резултатите от лечение чрез специфична електростимулация, чрез което са постигнали частично връщане на съзнателната дейност на 35-годишен пациент, който е прекарал последните 15 години във вегетативно състояние.

При лечението лекарите са излъчвали слаби електрически импулси по т. нар. блуждаещ (вагусов) нерв – най-дългия черепномозъчен нерв, кой прави директна връзка между мозъка и различни части на тялото. За него се знае, че е критично важен за някои телесни функции като ходенето и вниманието.

В конкретният случай в кръста на пациента е имплантиран стимулатор на блуждаещия нерв. Самият пациент е бил във вегетативно състояние заради претърпяна преди повече от 15 години тежък автомобилен инцидент. След няколко месеца стимулиране, лекарите са забелязали, че постепенно състоянието му е започнало да се подобрява, особено що се касае до способността му да реагира на външни дразнители. Той е започнал да бъде в състояние да реагира на прости команди, като например да следи обект с очите си или да завърти глава, когато е помолен за това. Освен това е станал способен и по-дълго да остава в активно състояние – например да остане буден, докато неговия терапевт му чете книга.

Извършените изследвания върху мозъка на пациента също са показали подобрения в мозъчната му активност, особено в дяловете, свързани с движение, усещания и внимание.

Това е първият случай в медицинската практика, при който пациент, прекарал повече от десетилетие във вегетативно състояние, е върнат към минимално съзнателно състояние. Бъдещите изследвания в тази област имат потенциала да променят живота на немалък брой пациенти, някои от които от години нямат никаква съзнателна дейност.


Източник: www.cell.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори