Създадоха първият изкуствен ембрион!


Учени от Кеймбриджкия университет създадоха първия в света изкуствен ембрион!

За да постигнат този изумителен резултат, учените са използвали два вида стволови клетки, поставени в блюдо на Петри. Стволовите клетки са отгледани в специален гел, където са започнали самостоятелно да се оформят в различни ранни фази на основни органи на тялото – точно както това се случва с истински ембрион.

При проведените опити екипът е разчитал на ембрионални и екстра-ембрионални трофобластни стволови клетки, получени от лабораторна мишка. След това, използвайки специален гел, е създадено триизмерно „скеле“, с формата на ембрион. Разполагайки с това, учените са наблюдавали как постепенно стволовите клетки се прикрепят към скелето и оформят тялото на ембриона, като паралелно с това са започнали да се образуват и зачатъци на органи.

След по-малко от 5 дни учените вече са разполагали с няколко живи ембриона, получени по този начин, а след седмия ден вече е започнало същинското оформяне на жива мишка и на плацента!

Още по-удивителното е, че на нито един етап от развитието на този напълно функционален ембрион не са били нужни яйцеклетки или сперматозоди!

Ембрионите са отгледани до около 1/3 от цялата бременност на мишка, след което са унищожени.

С провеждането на този и бъдещи експерименти, но вече с човешки клетки, учените целят не толкова създаването на изкуствен живот, колкото да получат по-пълно разбиране как се развива организма на толкова ранен етап от живота.


Източник: science.sciencemag.org

Снимка: University of Cambridge

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори