Учени откриха структурни сходства между човешките клетки… и неутронните звезди


„Всички сме звезден прах“ – една от крилатите фрази на незабравимия популяризатор на науката Карл Сейгън. А сега, ново откритие ги допълва до неочакван начин!

Учени откриха, че между цитоплазмата на клетката и неутронните звезди има поразителна прилика: специфична структура, наподобяваща отделни, успоредни разположени слоеве.

4-scientistsco

Горе: Сходни структури при клетките (а) и неутронните звезди (b)

При клетките тази структура е позната като ендоплазмен ретикулум и играe важна роля при процеси като синтеза на протеините, триглицеридите, фосфолипидите и стероидите, както и при синтеза на калций .

Проведени симулации, предназначени да разкрият повече от тайните на неутронните звезди, са показали подобно изглеждащи структури, скрити в по-дълбоките части на повърхностния им слой. Предназначението им и условията, довели до формирането им ще бъдат предмет на бъдещи, по-задълбочени изследвания.

Неутронните звезди са последния етап от еволюцията на звезди, които да между 2 и малко над 3 пъти по-тежки от Слънцето. Цялата тази маса бива компресирана в едва 10-15 километра в диаметър, което прави тези обекти наистина необичайни и интересни за изследване.

Безкрайно е интересно да се разкрива как природата е способна да използва подобни подходи за решаването на безкрайно различни проблеми!


Източник: journals.aps.org

Снимка: University of California – Santa Barbara

 

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори