Суперкомпютър … за автомобили с изкуствен интелект


Компанията Nvidia, известна най-вече с производството на изключително популярните едноименни графични чипове, представи нов суперкомпютър, предназначен за вграждане в автомобили.

DRIVE-PX-2

Наречен Nvidia Drive PX 2, неговата цел е да се грижи за обработката и управлението на постъпващата информация в бъдещите автомобили, притежаващи изкуствен интелект. Редица компании, начело с Tesla, вече все повече залагат на бъдеще, в което ролята на човека като шофьор намалява, за сметка на вграждането система с елементи на изкуствен интелект, която се грижи за управлението на превозното средство.

Drive PX 2 е отговор именно на тези тенденции и може да предложи много сериозна компютърна мощ. Според създателите си, Drive PX 2 е около 150 пъти по-мощен от 1 Mac Book Pro, който от своя страна е един производителен лаптоп. Чисто хардуерно, Drive PX 2 съдържа 12 процесора, които имат 8 терафлопа изчислителна мощ. Казано по друг начин, Drive PX 2 е 8 пъти по-мощен от най-бързия суперкомпютър в света през 2000 г., който тогава консумираше стряскащите 500 000 вата и заемаше площта на голям апартамент.

Volvo e първата компания, която ще работи в сътрудничество с Nvidia и ще започне да вгражда Drive PX 2 в някои от бъдещите си модели.

Източник и снимки: http://nvidianews.nvidia.com/news/nvidia-boosts-iq-of-self-driving-cars-with-world-s-first-in-car-artificial-intelligence-supercomputer

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори