Сляпа жена прогледна благодарение на първи по рода си мозъчен имплант


Бернадета Гомез (Bernardeta Gómez) е сляпа от 15 години, изгубила зрението си вследствие токсична оптична невропатия – слепота, предизвикана от различни отровни вещества. Очите са ѝ увредени непоправимо. Но благодарение на невероятния напредък на съвременната медицина, тя отново е способна да разпознава светлина, текст, хора и дори да играе проста компютърна игра! Всичко това – благодарение на иновативен мозъчен имплант, който изцяло пропуска очите и се свързва директно със зрителната кора в мозъка ѝ.

Имплантът е част от система, създадена от Университета Мигел Ернандес, Испания. Системата се състои още от очила с вградени камери, които записват зрителното поле на Гомез и движенията ѝ. Тази информация се изпраща към компютър, който я превръща в електрически импулси. Те от своя страна се изпращат по кабел, свързан директно с порт в черепа на жената. Така постъпилата информация е във вид, който може да се възприеме от мозъка и това позволява на Гомез да „вижда“ заобикалящата я среда с ниска разделителна способност, която с времето се е научила да интерпретира по достатъчно добър начин, за да разпознава какво има около нея.

Технологията е все още в начална фаза – това е първия опит да бъде приложена практически. Но резултатите са вдъхновяващи, което е накарало екипа учени да планират поставянето на още 5 такива  импланта през следващите няколко години. Крайната им цел е да създадат устройство, което да може да върне зрението на голям брой хора, чиито очи са необратимо увредени.


Източник: MIT Technology Review

Снимки: Russ Juskalian

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори