Рискова процедура може да лекува множествена склероза


Канадски учени публикуваха обещаващи резултати от иновативна процедура за борба с множествената склероза. Тя  е рискована, но успява да спре и обърне болестта в болшинството от случаите.

Процедурата включва извличане на клетки от костния мозък, премахването на имунните клетки от тях и обратното им инжектиране в организма. Това води до „рестарт“ на имунната система на пациента. Когато този процес е успешен резултатите са впечатляващи – 17 от 24 души, върху които е проведено подобно експериментално лечение от 2000-та година насам, са излекувани. Един от тях, преди в инвалидна количка, сега води активен живот – плува, кара ски…

Лечението обаче има и тъмната си страна – един от пациентите не е успял да премине през периода на „рестартиране“ на имунната си системи и е починал. Поради тази причина засега лечението е ограничено само до наистина най-безнадеждно страдащите от коварната болест.

При такива резултати обаче,  учените с право са обнадеждени и ще продължат с изследванията си, чрез които се надяват да открият форма на лечение, която е по-щадяща към пациента.


Източник: http://www.thelancet.com/

Снимка: http://www.healthination.com/

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори