Растения и роботи работят заедно, за да създадат зелените сгради на утрешния ден


Представете си да живеете в къща, изградена не от тухли или бетон, а от структура, плод на сътрудничеството между живи растения и роботи, допълнена с множество сензори, светодиоди и компютри. Къща…, която е израснала, подобно на дърво. Екип архитекти, биолози, компютърни и специалисти по роботика вече работят по подобна идея!

Flora Robotica е европейски проект, който изследва как с помощта на роботи и други технологии растежа на растенията може да бъде променен така, че да те да образуват архитектурни структури, които един ден да бъдат обитавани от хора. В рамките на проекта има създадена мрежа от роботи. Всеки от тях има 6 светодиода, излъчващи синя светлина, която привлича растението да расте в желаната посока. Освен това всеки робот може да осъществи връзка с близкостоящите други такива. По този начин мрежа от роботи, работейки заедно могат да накарат растението да образува по-сложни форми. Благодарение на различни сензори, роботите могат да получават разнообразна информация от растенията, като същевременно използват здравината на по-големите от тях за основа, върху която да се прикрепят. Истинска машинно-растителна симбиоза!

Макар проектът да е в най-ранна фаза и да има огромен брой предизвикателства и ограничения, учените са уверени, че постройки, базирани на тази или подобна технология, може да станат реалност след 20-30 години.


Източник: www.florarobotica.eu

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори