Първото кюфте от мамут е факт, но все още никой не го е опитал


Учени представиха гигантско кюфте, направено от лабораторно отгледано месо на вълнест мамут — вид, изчезнал преди около 10 000 години, заради комбинираното влияние на глобалните климатични промени и лова на древните хора.

Кюфтето беше показано в музея на науката NEMO в Амстердам и е дело на австралийската компания за култивирано месо Vow. То обаче няма да бъде консумирано, тъй като съдържа протеини на хиляди години, за които първо трябва да се установи дали са безопасни за съвременните хора.

Отгледаното в лабораторни месо е получено за няколко седмици, като учените са попълнили липсващите празнини в наличната ДНК на мамут с такава на най-близкия му жив родственик — африканския слон.

Демонстрацията на мамутското кюфте от една страна служи да символизира как съвременните технологии могат да помогнат за опазването на застрашени видове и дори да върнат отдавна изчезнали животни. От друга страна чрез това постижение учените демонстрират едно от потенциалните решения на задълбочаващите се проблеми, свързани с стремглавото увеличаване на консумацията на месо — отглежданото му в лабораторни условия. Предимство на този вид месо е, че за разлика от това, получено по обичайния начин, то се произвежда в изключително чиста среда при строго контролирани условия. Също така, от гледна точка на околната среда, производството му е по-щадящо към нея, защото се отделя много по-малко метан в атмосферата.


Източник и снимки: wunderman-belgium.prezly.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори