Първото изкуствено животно е тук!


Международен екип от учени разработи изумително създание, стоящо на границата между жив организъм и машина – изкуствен скат!

brudivr7lizebjn97ysf

На пръв поглед голямото около 1.6 cm създание е съвсем като истински малък скат – има характерната форма на тялото и подобните на криле перки му помагат да се движи наоколо. Но вгледате ли се по-отблизо, ще установите, че то не е плод на еволюцията, а на работата на учените. Скелетът му е направен от злато, а гъвката кожа, всъщност е полимер, отпечатан на 3D принтер. То обаче не е и изцяло машина, защото в тялото му са вградени 200 000 живи клетки от сърцето на плъх, които са променени така, че когато върху тях попадне светлина, те се свиват и отпускат.

adspo4bq4dode4t77kon

Използвайки светлинни импулси с различна продължителност и честота, учените са в състояние да накарат синтетичния скат да се движи в желана от тях посока.

https://www.youtube.com/watch?v=eUlKwvhSu3M

Резултатите от работата на учените по този проект могат да дадат ценен принос върху изследванията какво може да се предприеме, за да могат отделни части на тялото да подпомагат за кръвообращението, както и да дадат идеи за борбата със сърдечносъдовите заболявания. Не на последно място, създадения синтетичен организъм е важна стъпка към създаването на по-добри автономни и полуавтономни роботи, с дизайн, вдъхновен от природата.

xtccdnahkcdelwrdiou0

Удивително!


Източник: http://science.sciencemag.org

Снимки: Karaghen Hudson & Michael Rosnach; Sung-Jin Park et al., 2016/Science; Karaghen Hudson

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори