Първи тестове върху хора на мозъчен имплант, усилващ паметта


Биомедицински инженери от Южнокалифорнийският университет започнаха първите в света тестове на мозъчни импланти, подобряващи функционирането на мозъка.

Имплантите целят да подобрят паметта. За целта те имитират сигналите, които невроните предават при съхранението на нови дългосрочни спомени. Досега имплантите са били изпробвани върху лабораторни плъхове и мишки, но сега за първи път, те са изпробвани и върху хора.

Зад новите импланти стои разбирането, че дял от мозъка, наречен хипокампус, е отговорен за превръщането на кратко- в дългосрочни спомени. Тъй като невроните предават информация помежду си с помощта на електрически импулси, това, което учените в изследването е трябвало да направят, е да ги опишат математически и да ги заложат като изчисления в компютъра.

Учените са успели да изолират единичен ключов сигнал, отговорен за кодирането на спомените. Този сигнал е нарушен при хората с проблеми с паметта – например такива, страдащи от болестта на Алцхаймер или претърпели инсулт.  Имплантите възстановяват именно този сигнал. Това връща и дори може да усили паметта отвъд естествените човешки възможности.

Вече година имплантите са изпробвани върху 12 човека, страдащи от епилепсия. Повтарящите се пристъпи засягат именно частта на мозъка, от която се интересуват създателите на имплантите. В рамките на следващите няколко години различни проучвания и измервания ще установят дали и доколко имплантите са ефективни при хора. Едно обаче е ясно – медицината вече е на прага, отвъд който ще можем активно да променяме онова, което природата е постигнала за милиони години еволюция.

Източник: http://singularityhub.com/2015/11/15/first-human-tests-of-memory-boosting-brain-implant-a-big-leap-forward

Снимка: Shutterstock

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори