Първи клинични проучвания за лечение на рак посредством вирус


Учени от САЩ положиха началото на първите клинични проучвания за лечението на напреднали форми на рак при хора,  посредством специално създаден вирус.

Вирусът CF33-hNIS, наричан още Vaxinia е описан като онколитичен – той напада и заразява единствено туморни клетки. Vaxinia e генетично модифициран така, че докато заразява раковите клетки, засилва и имунната реакция на организма към тях, като ги прави по-разпознаваеми.

Досега са провеждани опити с различни бозайници, при които е доказано, че вирусът намалява размера на тумори от рак на дебелото черво, белия дроб, гърдата, яйчниците и панкреаса.

Новото лечение ще бъде проведено върху 100 пациенти, които са с напреднали форми на различни ракови заболявания и които са изпробвали поне 2 други лечения. Тази фаза се очаква да приключи до началото на 2025 г. когато ще се направи оценка на резултатиje и ако те съвпадат с очакваните, ще се пристъпи към лечението на по-голяма група хора. Идеята на учените е, че ако лечението с Vaxinia е успешно, то може да се комбинира с други вече утвърдени видове лечения, като с особена сила това важи за имунотерапията.


Източник: EurekAlert!

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори