В САЩ одобриха първият изкуствен панкреас


Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ даде зелена светлина на първия изкуствен панкреас, предназначен за хора, страдащи от диабет тип 1. Устройството следи кръвната захар на пациента и при нужда автоматично осигурява инсулин.

670-front-with-g-sensor_mdt_uxde_ie

Дело на компанията Medtronic, устройството, наречено MiniMed 670G е подходящо за възрастни и деца над 14 години. То измерва нивото на кръвната захар през 5 минути и по този начин е в състояние навреме да увеличи или отложи подаването на инсулин, в зависимост от моментните показатели на пациента. MiniMed 670G се състои от инсулинова помпа, вграден подкожен сензор и прикрепен към тялото предавател.

artificial-pancreas-medtronic-fda-medtech

Понастоящем от компанията провеждат нови тестове, които да установят дали изкуственият панкреас може да бъде използван и от по-млади пациенти. Тъй като използването му носи потенциални рискове – хипо- и хипергликемия, както и кожни раздразнения, апаратът ще трябва да мине още щателни тестове преди да достигне до деца под 13 години.

MiniMed 670G е истински пробив в областта на борбата с диабета. Макар да не лекува самата болест, устройството прави поддържането ѝ под контрол много по лесно и безболезнено. Удивително е, че подобно устройство достига крайните потребители само около 10 години, след като се появиха първите по-сериозно финансирани проекти за създаване на изкуствен панкреас!

Продажбите на MiniMed 670G в САЩ започват през пролетта на 2017 г. с крайна цена от $7,899, като пациентите, използващи някои по-ранни модели инсулинови помпи на компанията, ще могат да се възползват от отстъпка. Международното одобрение и разпространение се очаква скоро след това.


Източник и снимки: diatribe.org

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори