Пръстените на Сатурн може би са само преходно явление


Според нови изследвания емблематичните пръстени на Сатурн са много по-млади, отколкото се смяташе досега и ще имат ограничен живот. По всяка вероятност те са се образували по времето, когато динозаврите са бродили по Земята и ще просъществуват не повече от няколкостотин милиона години.

Данните от мисията на космическия кораб Cassini на NASA, комбинирани с теоретични модели, са позволили на учените да определят възрастта и продължителността на живота на пръстените.

Теоретичните модели показват, че под действието на метеоритите привлечени от Сатурн, пръстените да губят маса към планетата със значителна скорост, което е позволило да се определи оставащия им живот.

На база новото изследване учените предполагат, че по-малките пръстени около други газови и ледени гиганти в Слънчевата система може да са останки от някогашни масивни пръстени, като тези на Сатурн. В бъдеще и пръстените на Сатурн може да заприличат на по-редките пръстени, наблюдавани около Уран.

Последващи космически мисии могат да разкрият повече за системата на Сатурн, включително за луните ѝ. Изследването на формирането на пръстените може да даде ключ към интригуващите характеристики на луната на Сатурн – Енцелад, като например нейните шлейфове от вода, лед и органични вещества, и дори може да хвърли светлина върху градивните елементи на живота.


Източник: Richard H. Durisen, Paul R. Estrada; Large mass inflow rates in Saturn’s rings due to ballistic transport and mass loading; https://doi.org/10.1016/j.icarus.2022.115221.

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори