Пробиотиците са предимно безполезни и потенциално опасни


През последните години пробиотиците все по-широко са използвани от хората, било то след приемане на антибиотици или с цел „засилване на организма“. Но зад широката им употреба всъщност не стоят категорични научни данни. Нещо повече, някои нови изследвания сочат, че в много случаи употребата на пробиотици е безполезна, а в някои всъщност може да бъде опасна!

Учени от Научния институт Уейзман в Израел решиха да проверят по-щателно доколко очакванията за благотворното въздействие на пробиотиците са оправдани. Резултатите… може да се окажат изненадващи за немалко хора.

За да разберат какво всъщност се случва в червата на хората, приели пробиотици, учените са направили извадка от микробиома (колонии от бактерии, вируси и други микроби, обитаващи червата) на група доброволци в добро здраве, чрез използване на ендо- и колонскопия. Повечето други микробиомни изследвания разчитат на резултати, получени от фекални проби.

На следващ етап на 15 от участниците са дадени или налични на пазара пробиотици или плацебо.

Получените резултати са изненадващи. Оказва се, че микробите, открити в изпражненията не са същите, които обитават червата, установени с гореспоменатите два метода. Освен това при различните хора организма реагира различно на пробиотиците. При някои пробиотиците буквално колонизират стомашно-чревния тракт, докато при други просто се изхвърлят от организма.

След това учените са проучили какво се случва на микробиома на хора, които приемат пробиотици след приемането на антибиотици, с надеждата да възстановят нормалния баланс на организма. Изследванията са както върху хора, които не са приемали нищо след антибиотиците и са разчитали на собствените сили на организма си, така и върху такива, които са приемали пробиотици.

Резултатите показват, че при хората приемали пробиотици, те са колонизирали червата им… като по този начин всъщност са забавили естественото възстановяване на биома  с до 6 месеца! Подобно забавяне може да има отслабващ и неблагоприятен ефект върху цялостното състояние на човешкия организъм, като го направи податлив на различни заболявания.

Разбира се, ще трябва да бъдат проведени още по-подробни изследвания, обхващащи по-големи групи хора. Но резултатите от това трябва да се считат за предупредителен сигнал, че когато става дума за истинско лечение с реална медицина, използването на добавки или други методи на „лечение“, които не са твърдо научно доказани, може да крие неочаквани рискове, или просто да е безполезно.


Източник: Cell, DOI: 10.1016/j.cell.2018.08.04110.1016/j.cell.2018.08.047

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори