Пробив в борбата с Алцхаймер


Учени от Изследователския институт Lerner в Охайо, САЩ, откриха начин, чрез който болестта на Алцхаймер може да бъде спряна и дори обърната.

В рамките на изследването си, проведено върху лабораторни мишки, учените са установили, че постепенното намаляване на ензим, наречен ВАСЕ1, спира и образуването на амилоидни плаки в мозъка – един от първите признаци на болестта на Алцхаймер. Тези плаки нарушават функцията на невронните синапси, което от своя страна води до рязко влошаване на когнитивните способности.

Връзката между по-ниските нива на BACE1  и по-успешната борба с Алцхаймер е известна на учените от известно време насам. Но досега се знаеше също, че пълното и рязко премахване на BACE1  от организма има сериозни странични ефекти. В новото изследване учените са наблюдавали какво ще се случи, ако вместо рязко, количеството BACE1  намалява постепенно, докато мишките растат. Това, както изглежда, се е оказала успешен опит – тестовите животни са се развили нормално и са в чудесно здраве.

Изследването е първи по-сериозен пробив в борбата за предотвратяване и дори обръщане на болестта на Ацхаймер, която се превръща във все по-сериозен проблем, с постоянното увеличаване на продължителността на живота.


Източник: neurosciencenews.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори