Откриха най-древния тип молекула във Вселената


Учени, изучаващи данните от спектроскопа на Стратосферната обсерватория за инфрачервена астрономия (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy – SOFIA) – самолет със специализирано оборудване, предназначено за изучаването на различни космически явления и процеси – обявиха, че за първи път са засекли молекула, за която се счита, че е първия тип молекули, започнали да се образуват във Вселената.

Въпросната молекула е съединение между хелий и водород, познато под името хелиев хидрид (HeH). Съвременните научни теории за произхода на Вселената отдавна считат, че именно това е бил първия вид молекула, който се е появил около 100 000 години след Големия взрив. Тогава Вселената се е охладила до нива, позволяващи на елементите да се свързват в молекули. Именно тази молекула е била основата, от която по-късно е получила останалата материя, отговорна за възникването на звезди и галактики.

Въпреки теориите, досега учените не разполагаха с пряко доказателство, че тази молекула реално съществува в космоса. Получаването ѝ беше възможно в лабораторни условия, но не беше засичана в открития космос. А сега, в лицето на SOFIA, те за първи път имат правилните инструменти за наблюдение и това води до откритието.

Откритието е направено в планетарната мъглявина NGC 7027, която със застаряващата си звезда тип бяло джудже и интензивните нива на утравиолетова радиация и топлина, се е превърнала обект на интерес от страна на учените.

Откритието е важно, защото благодарение на него, още веднъж теория и практически наблюдения влизат в синхрон и така получаваме по-ясна представа за онези ранни мигове на Вселената, в които материята е започвала да се образува.


Източник: Nature

Снимка: NASA/SOFIA/L. Proudfit/D.Rutter

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори