Нов материал за третиране на рани е способен да се бори и с бактерии, устойчиви на антибиотици


Учени от Техническия Университет Чалмерс в Швеция разработиха нов хидрогел, спиращ инфекциите в раните и способен да се бори дори с бактерии, устойчиви към антибиотици.

Появата на щамове бактерии, които са частично или напълно устойчиви към всички познати антибиотици, е един най-големите рискове за световното здраве. Сред мерките за решаване на този проблем са намаляване прекомерната употреба на антибиотици, както и разработката и въвеждането на нови медицински технологии.

Новоразработеният хидрогел наподобява работата на имунната система. Той съдържа антибактериални пептиди – малки протеини, естествено срещащи се в организма.

Макар да са известни отдавна, досега използването на тези протеини беше силно възпрепятствано от това, че те са много крехки и бързо се разрушават при взаимодействие с кръвта и други телесни течности. Но сега учените са намерили начин да ги защитят, като ги поставят в специално създаден хидрогел, който ги запазва активни за по-дълго време.

В момента текат различни тестове на хидрогела, като се очаква в идните години постепенно да стигне до пазара, а още от тази да се появи негова версия с приложение във ветеринарната медицина.


Източник: Antimicrobial Peptide-Functionalized Mesoporous Hydrogels; Saba Atefyekta, Edvin Blomstrand, Anand K. Rajasekharan, Sara Svensson, Margarita Trobos, Jaan Hong, Thomas J. Webster, Peter Thomsen, and Martin Andersson; ACS Biomaterials Science & Engineering 2021 7 (4), 1693-1702; DOI: 10.1021/acsbiomaterials.1c00029

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори