Ново лекарство може да спре мигрената


Мигрената засяга 15% от населението на Земята – повече, отколкото диабета, епилепсията и астмата…, взети заедно! И въпреки това досега нямаше лек за нея. Това обаче е на път да се промени!

Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) в САЩ е процес на одобряване на първото в света лекарство, способно в голяма степен да предотврати появата на мигрена.

Новото лекарство се базира на факта, че невроните в мозъка произвеждат специфично органично вещество – Calcitonin gene-related peptide (CGRP) – което се явява невротрансмитер. Неговото количество се увеличава при мигрена и е по-ниско при липсата ѝ. Лекарството действа, като потиска производството на  CGRP в мозъка.

Лекарството се приема ежемесечно, а първите клинични опити с него са показали, че в 60% от случаите то осезателно намалява пристъпите на мигрена. Като допълнителен бонус може да се приеме и фактът, че към момента лекарството има пренебрежимо малко странични ефекти.

Понастоящем единственото нещо около лекарството, което може да предизвика главоболие… е цената му. Макар да не е официално обявена, се очаква тя да бъде от порядъка на $8500 за година. Но може би няма да твърде далеч денят, в който цената ще стане далеч по-поносима за огромна част от хората… Очаква се FDA да обяви решението си в рамките на първата половина на настоящата година.


Източник: theconversation.com

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори