Ново лекарство забавя развитието на Алцхаймер


Две биотехнологични компании, сътрудничещи си в разработването на лечение за болестта на Алцхаймер, съобщиха за обещаващи резултати от фаза III на клиничните изпитание на ново лекарство, наречено lecanemab.

В основата на лекарството стои хуманизирана версия на антитялото mAb158, което се среща при мишките. За него е известно, че предотвратява натрупването на  амилоидните плаки – токсични, неправилно сгънати протеини, образуващи се в пространствата между нервните клетки. Те са сред основните виновници за болестта на Алцхаймер.

Новото лекарството е тествано върху почти 1800 пациенти, като всеки от тях е получавал по 10 mg от него, на всеки две седмици. Паралелно пациентите са били подлагани на различни когнитивни и двигателни тестове. В рамките на проведеното 18-месечно лечение резултатите показват, че при хората, приемащи lecanemab когнитивния упадък се е забавил средно с около 27%, в сравнение с хората, които не са били подложени на лечение.

Фаза I на клиничните изпитвания е проведена в периода 2010-2012 г., а фаза II – в периода 2013-2021 г. Текущата фаза III започна през 2019 г. и е планирано да приключи през 2024 г.  Лекарството ще бъде подадено за регулаторно одобрение в Европа, Япония и САЩ.


Източник: Biogen

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори