Ново лекарство дава много обнадеждаващи резултати в борбата с левкемията


Хроничната лимфоцитна левкемия (ХЛЛ) e раково заболяване, започващо от костния мозък, водещо до прекомерното образуване на нови бели кръвни телца. Това е един от най-честите видове левкемия при възрастните, а средната преживяемост възлиза на около 10 г.

Лечението на ХЛЛ е трудно – болестта слабо се влияе от химио- или лъчетерапия. Но ново лекарство е на път да промени това.

Наречено Venetoclax, то дава впечатляващи резултати при първото си клинично изпитание върху 56 души. Лекарите съобщават, че лекарството е дало видими положителни резултати при 80% от третираните с него пациенти, а 20% са преминали в пълна ремисия! Още по-впечатляващо е, че тези резултати са постигнати при пациенти, при които традиционните методи вече са били приложени безрезултатно.

Venetoclax въздейства върху протеин, наречен BCL-2. При здрав човек BCL-2 регулира продължителността на живот на белите кръвни телца. Но при болните от ХЛЛ мутирал ген създава видоизменена форма на протеина, която кара клетките да са активни по-дълго от обичайното. Лекарството действа, като вместо да убива раковите клетки директно, то просто спира производството на протеина. Това кара раковите клетки отново да придобият нормална продължителност на живота и постепенно да измират.

Лекарството все още не е комерсиално на пазара, тъй като преди това трябва да бъдат проведени още клинични тестове. Те ще установят по-точно необходимата дозировка и ще сведат потенциалните странични ефекти до минимум. Да се надяваме, че това няма да отнеме дълго време!

Източник: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1513257#t=abstract

Снимка: National Cancer Institute

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори