Нова технология превръща мрежовите устройства в източници на електроенергия


Учени от Университетът на Вашингтон разработиха иновативна технология, която използва Wi-Fi маршрутизаторите и част от излъчваните от тях вълни, като източници на електроенергия за малки устройства.

Наречена PoWiFi, новата технология се възползва от факта, че маршрутизаторите (рутерите) постоянно излъчват множество вълни, но само определена част от тях се използват от дадена Wi-Fi мрежа. Останалите остават неизползвани и просто изпълват ефира. Именно тях учените са впрегнали в работа.

В извършените от тях експерименти, те са успели да уловят и използват излъчваните от домашен маршрутизатор сигнали, за да захранват различни малки устройства – от прост температурен сензор, през малка видео камера, до зареждането на батерията на умна фитнес гривна.

Важно е да се отбележи че, използването на свободните вълни от маршрутизатора по никакъв начин не е повлияло на качеството на Интернет връзка и останалите мрежови услуги, осигурявани от устройството.

PoWiFi може да се окаже от ключово значение за развитието на Интернет-на-нещата – концепция за осигуряване на взаимосвързаност между обикновените предмети от ежедневието (телефони, , осветление, битови уреди, сензори  и др.), позволяваща им да обменят информация помежду си и по този начин да осигурят умна среда, в която да живеем. Технология като PoWiFi ще позволи да отпадне нуждата от специално захранване, особено за различните сензори и други дребни помощни устройства.

Въпреки, че технологията е едва в началото на развитието си, учените са оптимистични за бъдещото й усъвършенстване и развитие.

Източник: https://homes.cs.washington.edu/~gshyam/Papers/powifi.pdf

Снимка: Dennis Wise/University of Washington

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори