Научните и технологични тенденции на новото десетилетие


Човечеството започна третото си десетилетие от 21-ви век… и бъдещето никога не е изглеждало така вълнуващо! Ето само няколко от най-ярко открояващите се тенденции в науката и технологиите.

  • Глобална свързаност за всички, всичко, по всяко време и навсякъде: Пускането на глобални сателитни мрежи (Starlink, OneWeb и др.), постепенното разпространение на 5G мрежите и еволюцията на вече утвърдените технологии, ще позволят съществуването на непрекъснати, евтини и всеобщо достъпни комуникационни канали между хора, устройства и услуги. Хората ще се свързват помежду си по-лесно и бързо от когато и да било, а самото общуване ще може да бъде разширено посредством технологии като обогатена (AR) и виртуална (VR) реалност (за тях – малко по-долу в текста). Същевременно повечето, ако не и всички вещи около нас ще стават все умни и по-взаимосвързани – т. нар. Интернет-на-нещата. Всичко това ще доведе до свят, в който ще живеем, заобиколени от умна среда (както вкъщи, така и на работното място), която ще се нагажда спрямо индивидуалните ни нужди и предпочитания, и ще поеме множество дребни задачи, които досега са отнемали от времето ни.
  • Повсеместно използване на изкуствен интелект (ИИ): Макар учените все още да не са постигнали създаването на ИИ, притежаващ т.нар. обща интелигентност, доближаваща в го най-голяма степен до истински разум, те бележат страхотен напредък в създаването на най-разнообразни системи с елементи на ИИ, които неусетно стават част от живота ни. Някои изследователи считат, че именно това е десетилетието, в което ще сме способни да създадем нов, равен или дори превъзхождащ ни разум. Но дори това да не бъде изцяло постигнато през следващите 10 години (всъщност… никой не може да каже със сигурност!), то съществуващите услуги, под формата на различни специализирани ИИ единици със сигурност ще променят света. Лични асистенти; интелигентни системи, способни да заменят изцяло хората в немалко професии; роботи-помощници, спасители или работници – това са само част от възможните приложения на ИИ, на които ще станем свидетели.
  • Обогатена (AR) реалност: Обогатената (наричана още и добавена, разширена) реалност най-често се свързва с добавянето на компютърно-генерирана графика към реалния свят, посредством различни интерфейси. AR беше сред най-интересните технологии и на вече отминалото десетилетие, но истинското ѝ развитие тепърва предстои. Един от най-силните вектори на разпространение на AR бяха и вероятно ще продължат да бъдат мобилните устройства (телефони, таблети), в които вече има немалко приложения, използващи наложен виртуален слой върху реалния свят наоколо. От игри (като Minecraft Earth), през полезни инструменти за измерване или проектиране на мебели, до интегрирани в автомобила системи, AR е тук, за да остане!
  • Виртуална реалност (VR): За разлика от обогатената, виртуалната реалност се стреми към пълно откъсване на потребителя от реалния свят и потапянето му в компютърно-генериран такъв, който в идеалния случай се усеща с всички сетива. В известна степен VR по-бавно достига до крайните потребители, в немалка степен заради все още сравнително високата цена на необходимото оборудване. Но както при всяка технология, цената на оборудването неизменно спада, като същевременно то става и все по-удобно за използване. VR, както и AR имат потенциал да променят огромен брой сфери, сред които електронните забавления (игри, кино), търговията, туризма, рекламата и не на последно място – образованието.
  • Генно инженерство терапии: Генното инженерство и терапии вече отбелязаха удивителни успехи през последните години – имаме контрол върху болести като СПИН и ебола, а броя на генетичните заболявания, които могат да бъдат лекувани или напълно избегнати стабилно расте. Само помислете – едва 10 години изминаха от обявяването на иновативния метод за генно редактиране CRISPR-Cas9, до раждането на първите две генно модифицирани бебета в Китай (макар това да предизвика разногласни реакции)! Редом с технологичния  и напредъка в областта на медицината, генното инженерство и терапии със сигурност ще доведат до множество научни пробиви, които в крайна сметка ще подобрят здравето и живота ни.
  • Космически изследвания: Област, в която едновременно има строго планиране, но и напрегнато очакване и трепет пред неизвестното. През това десетилетие със сигурност ще опознаем още по-отблизо Марс. Поне 3 нови марсохода се очакват да бъдат изпратени там,  а десетилетието едва започва! Очакват ни и неизвестен брой нови светове, в някои от които можем да разпознаем много подобни на родната Земя. Главен „виновник“ за това ще бъде космическия телескоп Джеймс Уеб, който до 2 години ще бъде изведен в орбита и ще ни позволи да търсим земеподобни планети далеч отвъд пределите на Слънчевата система. Междувременно по всичко личи, че ще станем свидетели на възроден интерес към Луната – както САЩ, така и Китай имат планирани пилотирани мисии до нея. Индия пък е на път да се превърне в космическа сила с предстоящото изпращане на първия екип индийски космонавти, които да останат в орбита около Земята за 1 седмица. Космическият туризъм също може да процъфти в това десетилетие – SpaceX, Virgin Galactic и Роскосмос са сред компаниите и организациите, които имат твърдо заявени планове да извеждат туристи в космоса.

Разбира се, този списък е далеч от изчерпателен и дори най-вероятно ще се окаже смешно къс в сравнение с онова, което научното и технологично развитие ще ни донесат. Ще бъде повече от вълнуващо да е така!

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори