Най-черната сграда в света


Сграда, построена по случай Зимните олимпийски игри, стана най-черната постройка на света. Колко черна? Почти невъзможно черна!

Сградата се намира Пьонгчанг, Южна Корея и представлява павилион на компанията Хюндай. Най-уникалното при нея е боята, която съдържа най-черното багрило, създадено от човек – Vantablack.

Vantablack e уникален материал, създаден преди няколко години от компанията Surrey NanoSystems, който е способен да поглъща над 99.96% от попадащата върху него светлина! Това е толкова черно, че очите ни просто остават безпомощни да открият каквото и да било отражение или форми скрити в него.

Невероятната, поглъщаща светлина способност, се постига чрез вертикално ориентирани въглеродни нанотръби, всяка от които е с диаметър от едва 20 нанометра (около 3500 пъти по-тънки от човешки косъм!). Когато светлината попадне върху тях, вместо да се отрази, тя се оказва заключена в тръбите и се превръща в топлинна енергия.

През годините от 2014 г. насам Vantablack претърпя развитие и се появиха различни варианти на ултрачерния материал. Една от по-новите разработки е спрей, при който не се използват нанотръби, което прави производството по-евтино и приложимо за комерсиална употреба. Именно с такъв спрей е боядисана и въпросната сграда. Макар спреят да отстъпва на оригиналния материал по това, че поглъща само светлината във видимия спектър, това не прави сградата по-малко впечатляваща. Уверете се сами!


Снимки: Luke Hayes/Hyundai

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори