Най-старият хляб може би предхожда появата на селското стопанство!


„Без мотика няма хляб“ гласи известната българска поговорка. Но едно ново откритие може би преобръща поговорката в „Без хляб нямаше да има мотика“!

Учени от Университета на Копенхаген се натъкнаха на интересна находка в при разкопки в североизточната част на Йордания. В каменна камина те откриха овъглените останки на хляб… направен повече от 4 000 г. преди появата и развитието на селското стопанство!

Плоският, подобен на пита хляб е изпечен преди около 14 500 г. Това е особено интересен факт, който дава пряко отражение върху разбиранията ни за развитието на човешката история и това кога ловците-събирачи са преминали към по-уседнал начин на живот и така са дали началото на развитието на човешката цивилизация. Най-старата подобна находка досега бе в Турция, датирана на около 9 100 г.

Сладкият, вероятно безквасен хляб е направен от стрити на брашно диви зърнени култури, сред които ечемик и овес.

Хлябът е една от най-важните храни в човешката история. Богат на въглехидрати, витамини от B-групата, желязо, магнезий и влакнини, той е един от първите продукти, считани за резултат на селското стопанство. Но сега тази ранна находка поставя един интересен въпрос – дали хлябът… не е една от главните причини за самата поява на селското стопанство?! Това е още една загадка, която учените ще се опитат да разрешат, за да ни дадат повече знания за собствената ни история…


Източник: Proceedings of the National Academy of Sciences

Снимка: Jое Rое/Handout via Reuters

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори