Най-старата открита мумифицирана кожа е на създание, предшестващо динозаврите


Учени откриха древна кожа, датираща отпреди почти 290 милиона години, с което изместиха рекорда за най-стара мумифицирана кожа, откривана някога, със 130 милиона години. Тази невероятна находка хвърля светлина върху еволюцията на ранните влечуги и прехода им от водна към сухоземна среда.

Кожата е от епохата на палеозоя (преди 541 млн. до 252 млн. години) и има сходни характеристики с тези на други древни видове влечуги. Нейните незастъпващи се люспи най-много приличат на кожата на изчезналия през кредата динозавър едмонтозавър и на съвременната крокодилска кожа. Кожата има и някои особености, напомнящи тези при змиите и други влечуги.

Това е най-старият запазен епидермис. Характерната му структура може да е била от жизненоважно значение за прехода и оцеляването на видовете от водна към изцяло сухоземна среда, тъй като е предпазвала органите им от природните стихии.

Малкото парче кожа, което е с размер на нокът, е открито запазено в глинести седименти във варовикова пещерна система в Оклахома, САЩ,  заедно с други екземпляри. Учените смятат, че сложният състав на пещерната система от фини глинести седименти, съчетан с просмукването на нефт в безкислородна среда, вероятно е забавил разлагането и е запазил образеца за толкова голям период от време.

По времето, когато това същество е живяло, динозаврите все още не са се появили, а животните са се състояли от четирикраки гръбначни, които са приличали на крокодили, гущери, змиорки и змии. Тъй като обаче не са открити скелет или други останки, изследователите твърдят, че не е възможно да се определи видът на животното или дори частта от тялото, от която е произхождала кожата.


Източник: Mooney et al., Paleozoic cave system preserves oldest-known evidence of amniote skin, Current Biology (2023),
https://doi.org/10.1016/j.cub.2023.12.008

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори