Най-използваният инсектицид в света, е отговорен за намаляването на пчелите


За първи път учените откриха директно доказателство, че инсектицида, най-често използван при царевица, рапица, памук и соя, уврежда мозъка на пчелите и води до рязко намаляване на пчелните семейства.

Причините, стоящи зад тревожното намаляване на пчелите и на други опрашващи насекоми в световен мащаб, дълго време бяха обект на изследвания и дебати между учените. Сега обаче, има ясни данни, сочещи че основния виновник за това са неоникотиноидите – инсектициди, разработени от Shell и Bayer пред последните 2-3 десетилетия. Понастоящем те са най-често използваните инсектициди в световен мащаб.

Те са с висока невротоксичност за насекомите и се абсорбират от всички части на растението.

Нови данни, публикувани от учени от университетите St Andrews и Dundee в Шотландия, убедително сочат, че дори много малки количество от неоникотиноиден пестицид, срещащи се в нектара и цветния прашец, са достатъчни,  за да увредят мозъчната активност на пчелите.

Става дума за наистина малки количества от порядъка на 2,5 части на милиард – около 1 чаена лъжичка на басейн с олимпийски размери!

Учените са направили специални изследвания на мозъка на пчелите. Те са установили, че и най-малкото количество от пестицида води до увреждане на митохондриите в мозъчните клетки, което се отразява на способността на тези клетки да произвеждат енергия. Освен това те прекъсват и връзката между отделни части на мозъка, което уврежда способностите на пчелата да усвоява и помни основни неща – как да се върне в кошера и дори да изпитва необходимост да се храни!

Всъщност разрушителното действие на тези инсектициди е толкова голямо, че дори най-малките количества от тях водят до намаляване на пчелните семейства с 55%!Отказването от неоникотиноидите е трудно, понеже те са ужасно ефективни в това, което правят. Според учените, дори частичното отказване от тях може да помогне. Достатъчно е там, където има пчелни колонии, да не се прави обработка с този вид инсектициди и да се засадят култури, опрашвани от пчелите.През 2013 ЕС въведе 2-годишен мораториум върху използването им.Едно е сигурно, по един или друг начин този проблем трябва да бъде решен, освен ако не искаме да завещаем сериозна екологична катастрофа на идните поколения…Източник: http://www.sciencealert.com/world-s-most-widely-used-insecticide-proven-to-damage-bees-brainsСнимка: Wikipedia

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори