Телескопът Джеймс Уеб откри органични молекули в ранната Вселена


Космическият телескоп Джеймс Уеб откри най-отдалечените органични молекули във Вселената — първо подобно откритие на най-мощния телескоп за наблюдение на дълбокия космос.

Сложните молекули са идентифицирани в галактика, отдалечена на повече от 12 милиарда светлинни години. Това откритие дава ценни сведения за химичните процеси, протичали в най-ранните галактики и за връзката им с образуването на звезди.

На Земята тези молекули, известни като полициклични ароматни въглеводороди, се срещат в дима, саждите, смога, отработените газове на автомобилите и горските пожари. Въглеродът е в основата на тези органични молекули и е съществен елемент в аминокиселините — градивните елементи на белтъците.

Галактиката, която излъчва светлината, наблюдавана от Джеймс Уеб, е съществувала, когато Вселената е била на по-малко от 1,5 милиарда години, което е само 10 % от сегашната ѝ възраст.

Неочакваното откритие позволява на астрономите да навлязат по-дълбоко в разбирането на произхода на Вселената. Космическият телескоп Джеймс Уеб е създаден, за да разгадае тайните на ранната Вселена и открития като това демонстрират възможностите му по безпрецедентен начин.


Източник: Spilker, J.S., Phadke, K.A., Aravena, M. et al. Spatial variations in aromatic hydrocarbon emission in a dust-rich galaxy. Nature (2023). https://doi.org/10.1038/s41586-023-05998-6

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори