Компанията Space X с опит за поредно космическо постижение


ОБНОВЛЕНИЕ 4: Вече е потвърдено – третият ракетен ускорител не е успял да завърши планираното си приземяване върху автоматизирана платформа в океана. При спускането си, машината е успяла да задейства само 1 от 3-си двигателя, в резултат на което се е сблъскала с водната повърхност с малко над 480 км/ч, на около 90 м. от платформата-дрон. Въпреки това обаче, мисията е повече от успешна и на фона на всичките технически предизвикателства, загубата на 1 ракетен ускорител изглежда почти като приемлива цена.

ОБНОВЛЕНИЕ 3: Не това не са кадри от научно-фантастичен филм. Високо над главите ни Звездния човек вече се носи със своя автомобил по пътя си към Марс! А междувременно все още очакваме информация за съдбата на третия ракетен ускорител – дим и вибрации доведоха до прекъсване на видеовръзката…

 

ОБНОВЛЕНИЕ 2: Двата спомагателни ракетни ускорителя се приземиха успешно на наземните си площадки! За втори път! Само до преди година подобно нещо можеше да се срещне само в научно-фантастичните произведения… Вълнуващи времена!

ОБНОВЛЕНИЕ 1: Тестовото изстрелване на най-голямата функционираща ракета Falcon Heаvy бе успешно! Въпреки предварителните опасения на специалистите от Space X, че изключително мощните ракетни ускорители на ракетата могат да станат причина множество аварии, изстрелването премина като по ноти и огромната ракета уверено се освободи от прегръдката на Земята. С това обаче вълненията не приключват! Ако всичко мине по план, трите ракетни ускорителя, издигащи полезния товар, ще се върнат автономно на земята. Два от тях вече са били в космоса, така че това е второто им използване. Те трябва да се приземят на специални наземни площадки. Третият ускорител трябва да се спусне на платформа в океана. Вълнуващо изстрелване!

В 22:05 ч. наше време компанията Space Х ще проведе пробно изстрелване на най-голямата ракета, която в момента е в обръщение. И ако успее, компанията за пореден път ще влезе в историята на космическите изследвания!

 

Falcon Heavy, както е наречена ракетата, е наистина огромна! С височина от 70 м. и диаметър от малко под 4 м., тя е достатъчно голяма, за да сe вмести в нея автомобил например. Нещо…, което изпълнителния директор на компанията Илън Мъскс всъщност обяви че ще стори!

Ако стартът е успешен тя ще отнесе в орбита около Марс личния автомобил на Мъск – алено червен Tesla Roadster, с тегло от почти 2 тона. Но това е просто частица от пълните възможности на мощната товарна ракета. Falcon Heavy е в състояние да изведе в орбита не само 2, а цели 70 тона. Това е повече от теглото на пътнически самолет Боинг 737, зареден догоре с гориво, заедно с всички пътници, екипаж и багаж!

Тази груба сила прави Falcon Heavy най-мощната ракета, която понастоящем е в обръщение. Или поне ще я направи, ако стартът е успешен. Space X обаче имат опит в наглед невъзможните мисии, а дори и да се разпадне на парчета (нещо, което Илън Мъск многократно повтори, че е напълно възможно), то провала би бил от полза за избягване на бъдещи неуспехи.

Бъдещето на космическите изследвания изглежда добро!

Можете да наблюдавате на изстрелването на Falcon Heavy директно в YouTube:

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори