За първи път учени наблюдаваха активиране на ген в човешки мозък


Учени създадоха нова техника за мозъчно сканиране, която за първи път им позволява да наблюдават промените на генната активност в мозъка.

Промените в проявата на гените, свързани с функционирането на организма, са отговорни за множество неврологични заболявания, сред които депресия, шизофрения, както и развиването на пристрастяване. Учените знаят, че при всички тези промени основен участник е ензим, наречен хистон-деацетилаза (histone deacetylases, HDAC). Изхождайки от това, новата техника за сканиране позволява тези ензими да бъдат наблюдавани и по този начин да се установят настъпващите промени в гените.

Наблюдението на HDAC се осъществява чрез инжектирането на специално съединение, наречено Martinostat. То се прикрепя към ензима, което позволява молекулите да бъдат следени чрез използването на позитронно-емисионна томография.

F1.large

Усъвършенстването на тази техника за сканиране ще позволи на учените да разберат повече за произхода и развитието на неврологичните заболявания, както и да им подскажат начини за тяхното лечение.


Източник: sciencemag.org

Снимка: H.Y. Wey, et al., Science Translational Medicine

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори