„Математически съвършена“ звездна система предизвика търсене за наличието на извънземни технологични сигнали


Астрономи откриха звездна система с шест планети, които се движат по „математически перфектни“ орбити. Това предизвика интереса на учените, които търсят извънземни технологии или технологични признаци, които според тях биха били убедително доказателство за напреднал живот извън Земята

Звездната система, наречена  HD 110067, се намира само на 100 светлинни години от нас.

Учените използват различни техники, за да се уверят, че евентуален засечен сигнал не е от местен или от естествен произход. Например предавател, изграден с намерението да бъде прихванат от някой друг, е логично да предава в тесен диапазон от честоти. Естествените астрофизични явления излъчват радиовълни в много широк диапазон.

Поне засега при търсенето не е открит технологичен сигнал. Но това само по себе си просто показва, че по време на наблюденията не е бил излъчен сигнал в нашата посока. Междувременно екипът на откритието уточнява радиусите на шестте планети с помощта на телескопа CHEOPS на Европейската космическа агенция и определя масите на планетите с помощта на инструментите HARPS-N и CARMENES в Испания.

Точните данни за размерите и масите на планетите могат да разкрият повече за химическия състав на системата. Тази информация може да ни помогне да разберем как са се формирали системата и нейните планети, както и да хвърли светлина върху естествени причини за необичайните им математически прецизни орбити.


Източник: Research Notes of the AAS

Снимка: Thibaut Roger/NCCR PlanetS

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори