Марсиански маратонeц


Марсоходът Opportunity покри нормата за маратонско разстояние, с което постави рекорда за най-дълго разстояние, изминато на чужда планета.

За олимпийски маратон се приема разстоянието от 42.195 км.

Пътешествието на Opportunity започна преди 11 години, през 2004, когато заедно със своя брат-близнак Spirit, те трябваше да търсят следи от въздействие на вода върху повърхността на Марс. Макар първоначално мисията да беше планирана като 90-дневна, двата всъдехода се оказаха много по-издръжливи. Spirit беше активен до 2010, когато от NASA изгубиха връзка с него. Но Opportunity продължи мисията си и геройски се справи с всички пречки и неочаквани проблеми по пътя. Прави го вече 11 години!

Spirit и Opportunity изпълниха задачата си и предоставиха първите убедителни доказателства, сочещи, че в миналото на повърхността на Марс е имало вода.

Понастоящем Opportunity се намира в долината с удачното име Маратон. Учените очакват там да открият различни видове глинести минерали – остатък от мокрото минало на Червената планета.

Макар че Opportunity все още е активен, бъдещето му не е сигурно, поради увеличаващите се проблеми, вследствие суровите марсиански условия – роботизираната му ръка вече не работи, а неотдавна възникнаха и проблеми с флаш паметта, които учените успяха частично да заобиколят. Във всеки случай, поне засега смелото роботче не се предава и продължава да изследва този чужд свят! Насладете се на някои от панорамите направени от него!

IDL TIFF file

oppy

Снимки: NASA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори